ՄԱԿ-ում Իրանի Իսլամական Հանրապետության մշտական ներկայացուցիչ Ամիր Սաիդ Իրավանին Անվտանգության խորհրդի նախագահին ուղղված պաշտոնական և շտապ նամակում խստորեն դատապարտել է ԱՄՆ-ի կողմից աջակցվող սիոնիստական ռեժիմի վերջին ագրեսիաները Իրանի խաղաղ միջուկային օբյեկտների և բարձրաստիճան զինվորական պաշտոնյաների դեմ և կոչ է արել անհապաղ արտակարգ նիստ գումարել՝ վճռական գործողություններ ձեռնարկելով այդ հանցավոր ու սադրիչ գործողությունների դեմ՝ հաղորդում է Tasnim-ը։               
 

Հայկական ավանդական ուտեստներ

Հայկական  ավանդական ուտեստներ
23.05.2012 | 05:09

Ազգային հատուկ դիմագծով, ինքնատիպ վարքուբարքով ու նիստուկացով Գեղարքունիքի մարզը, որի բնակիչների նախնիները հին բայազետցիներ են, վանեցիներ, ալաշկերտցիներ ու մշեցիներ, յուրահատուկ է նաև իր խոհանոցային ընդհանրություններով և ազգային ուտեստների բազմազազանությամբ: Այնտեղ շատ հարգի են ձկնային ուտեստները, «օձի թթուն», կանեփով տոլման, կոնչոլը, բորանին, «բայազեդա քյուֆթան» և ավանդական այլ կերակրատեսակներ, որոնք պատրաստվել են հատուկ առիթո՛վ կամ տոնական օրերին: Դրանցից մի քանիսը ներկայացնում ենք մեր ընթերցողներին:

«Օձի թթու»

Վերցնել 1 կգ հատիկավոր ձավար, 0,5 կգ միս, 1 լիտր թթվաջուր, 2 գլուխ սոխ և 200 գ կենդանական ծագմամբ յուղ: Թթվաջուրը լցնել լվացած ձավարի ու մսի վրա և եփել մարմանդ կրակի վրա: Վերջում ավելացնել նշված յուղով ու մանր կտրտած սոխով պատրաստված սոխառածն ու խառնել:
Մատուցել տաք վիճակում` ծեծած սխտորի հետ: Հատուկ օրերին եփած այս կերակուրը տանտիկինները սեղանին են դրել` ասելով. «Ով այն ուտի` օձը նրան չի խայթի»:

«Կոնչոլ»

Կես գլուխ կաղամբ, 1,5 կգ կարտոֆիլ, 200 գ յուղ, կանաչի, 1 գլուխ սոխ, 3 հատ պոմիդոր, աղ:
Պատրաստել սոխառած, ավելացնել մանր կտրտած պոմիդորն ու կանաչին: Կարտոֆիլը եփել առանձին ամանում: Սոխառածի վրա լցնել կտրտած կաղամբը, այնուհետև եփած կարտոֆիլը: Վերջում ավելացնել աղը: Ցանկալի է եփել կճուճում` թոնրի մեջ:

«Կանեփով տոլմա»

Մեկ բաժակ կանեփը թրջել 0,5 լ գոլ ջրում` թոցնելով մեկ ժամ: Այնուհետև քամել, ջուրն առանձնացնել, իսկ կանեփը տրորելով` թեփն անջատել, անցկացնել մսաղացով: 1 կգ ձավարի վրա լցնել մանրացրած 2 գլուխ սոխ, ավելացնել աղացած պղպեղ, ուրց, իսկ վերջում` աղացած կանեփը: Զանգվածը փաթաթել թթու դրած կաղամբի տերևներով: Եփել կանեփաջրով: Հաճելի է հատկապես սառը վիճակում:

«Բորանի»

Վերցնել 1 կգ շաքարի ճակնդեղի կամ բազուկի ցողուն, մաքրել, լվանալ, կտրտել և եփել մարմանդ կրակի վրա: Եփելուց հետո ջուրը թափել, քամել: Տապակել 2 գլուխ սոխով և 200 գ կենդանական յուղով պատրաստած սոխառածի մեջ: Մատուցել սխտորով մածնի հետ:


Կազմեց Հասմիկ ԳԵՎՈՐԳՅԱՆԸ

Դիտվել է՝ 19617

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ

s="fb-like" data-width="1" data-href="https://www.irates.am/hyO閼煎倿鈹愰梽鍡氬瘯妞规挳妾伴懠鍌炩攼闂勫棜瀵曟す鎾閼煎倿鈹愰梽鍡氬瘯妞规挳妾/1601583352" data-send="false" data-layout="button_count" data-show-faces="false">

Բաժնի բոլոր նորությունները »

Ծաղրանկարչի կսմիթ

Բռնել-թող­նել
Բռնել-թող­նել